سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مصالح سازگار با محیط زیست

مصالح سازگار با محیط زیست

یکی از مصالح سازگار با محیط زیست بتن سبز است که به آن بتن سازگار با محی زیست گفته میشود.دولت مالزی تلاش های بسیاری برای استفاده از مصالح سازگار با محیط زیست کرده است که این تلاش و پیگیری در دانشکده مهندسی عمران توسط محققان دانشکده به ثمر نشست و منجر به تولید نوعی بتن ساختمانی سازگار با محیط زیست به نام بتن اختلاط سبز گردید. با توجه به علاقه رو به رشد در زمینه توسعه پایدار و مشوق های مختلف ارائه شده توسط دولت مالزی، دست اندرکاران کلیدی در صنعت ساخت و ساز بیش از گذشته به استفاده از مصالح پایدار و با حداقل اثرات زیست محیطی راغب شده اند.

 

هنگامی که صحبت از ساخت سازه ها به میان می آید، سازندگان و پیمانکاران می توانند از امتیاز انتخاب گستره وسیعی از مصالح بهره مند باشند . به طور کلی، تصمیم گیری در زمینه انتخاب مصالح بستگی به عوامل مختلف از جمله هزینه و عملکرد برای کاربردهای خاص دارد.

 

در سال 2009، دولت مالزی شاخص ساختمان سبز (GBI) برای تشویق ساخت ساختمان با استفاده از تکنولوژی سبز معرفی نمود، و انگیزه هایی برای مالکان جهت به کسب گواهینامه GBI برای ساختمان های جدید و یا ساختمان های موجود ایجاد کرد. همچنین تلاش هایی را برای کاهش آلودگی هوا انجام داد که در این زمینه بتن به دلیل مقدار قابل توجه انتشار کربن ناشی از تولید سیمان و ساخت بتن نقش مهمی ایفاء می کند. بنابراین، توسعه بتن سبز که می تواند در ساختمان ها و سازه ها استفاده شود، حائز اهمیت است.

در سال های اخیر، بکارگیری بتن سبز در بسیاری از کشورها از جمله مالزی از محبوبیت بالایی برخوردار شده است. این بتن نوآورانه می تواند با استفاده از مصالح ضایعاتی به عنوان یکی از اجزای آن تولید شود. همچنین بتن سبز می تواند با استفاده از فرآیندهای مختلف تولید که برای محیط زیست مضر نیست تولید گردد. معیار برای بتن سبز این است که مواد استفاده شده برای ساخت آن باید از "مصالح سبز" و یا پایدار به جای منابع غیر پایدار باشد. استفاده از مصالح بازیافتی و مواد زائد را می توان به عنوان منابع پایدار در نظر گرفت در صورتی که بتوانند هزینه ها و مصرف مواد خام را کاهش دهند و همچنین سطح دفن زباله را کم کنند.

در این پروژه، محققان در دانشگاه "تکنولوژی مارا" یک بتن سبز نوآورانه به نام "بتن با اختلاط سبز" معرفی نمودند که با استفاده از مصالح مرسوم که تا حدی با مواد زاید و بازیافتی مناسب برای دستیابی به عملکرد قابل قبول، مقرون به صرفه بودن و پایداری جایگزین گردیده، طراحی و تولید شده است. بتن سبز از مواد خام جدید نظیر خاکستر بادی، سنگدانه های بتن بازیافتی و الیاف حاصل از قوطی های آلومینیومی ساخته شده است. خاکستر بادی یک محصول زائد حاصل از نیروگاه زغال سنگ است و معمولا در حوضچه ای دفع و به محل های دفن زباله فرستاده می شود. از طریق تحقیقات کشف شد که خاکستر بادی پتانسیل جایگزینی با سیمان، که مصالحی با اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از آلودگی هوا در کارخانجات سیمان است، را دارا می باشد. به منظور کاهش مصرف مواد خام و برای به حداقل رساندن میزان ضایعات تولید شده از تخریب سازه های بتنی، بتن خرد شده می تواند به عنوان مصالح سنگدانه مورد استفاده مجدد قرار گیرد. در این نوع بتن قوطی های آلومینیومی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا می توان آنها را به راحتی به الیاف خرد شده تبدیل نمود و برای تقویت بتن به کار برد.

برای تولید این بتن جدید نیاز به تخصص های فنی مانند طرح اختلاط این نوع جدید بتن، مواد اولیه جدید و دانش خواص بتن سبز می باشد. نه تنها این بتن سبز جدید سازگار با محیط زیست است، بلکه مقرون به صرفه نیز می باشد زیرا حاصل نسبت مواد بهینه سازی شده از طرح مخلوط بتن جدید است. در بررسی انجام شده، بتن جدید می تواند به افزایش مقاومت تا 30? در مقایسه با بتن معمولی دست یابد.

این نوع بتن سبز دارای مزایای زیر است:

- قابلیت طراحی برای برآوردن مقاومت و سطح عملکرد مطلوب در طول عمر مفید سرویس دهی ساختمان یا سازه را دارا می باشد.

- دارای کمترین میزان سیمان / کربن در هر واحد از تولید بتن می باشد.

- پتانسیل تجاری سازی با ارائه این نوع بتن به سازندگان و پیمانکاران که دوستدار محیط زیست است، همسو با سیاست ملی فناوری های سبز را دارا می باشد.



      

پنجره عایق

پنجره عایق به پنجره‌هایی گفته می‌شود که معمولاً با نام پنجره دو جداره یا شیشه دو جداره یا پنجره سه جداره شناخته می‌شوند. این پنجره‌ها از نظر انتقال حرارت نسبت به نمونه‌های سنتی (پنجره‌های فلزی) عایق‌تر هستند. پنجره‌های عایق دو یا سه قاب شیشه‌ای هستند که بوسیله هوا یا دیگر گازها برای کاهش انتقال حرارت جدا شده‌اند.

واحدهای شیشه‌ای عایق با ضخامت شیشه 3 میلی‌متر تا 10 میلی‌متر (1/8" تا 3/8") یا بیشتر در کاربردهای خاص ساخته می‌شوند. شیشه لمینت یا سخت شده ممکن است بعنوان بخشی از ساخت مورد استفاده قرار بگیرد. اکثر واحدها با ضخامت مشابه شیشه استفاده شده در دو قاب شیشه‌ای ساخته می‌شوند ولی کاربردهای خاص همچون کم کردن عایق صوتی یا کاربردهای امنیتی ممکن است به طیف وسیعی ضخامت برای ترکیب شدن در واحد مشابه نیازمند داشته باشند.



      

کاربرد های عایق پشم سنگ

پرمصرف ترین نوع عایق حرارتی گرم

– عایق کاری سختمان ها، بناها و سازه ها

عایق کاری گرم مخصوص صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی، خطوط لوله و فرآیندهایی که دمای آنها به بیش از 500oC می رسد

– عایق کاری کوره ها، اجاق ها، پاتیل ها و مخازن حرارتی، کانال های گاز گرم

مزایای پشم سنگ

– محدوده دمای کارکرد بالا به طوری که این نوع عایق ها از جمله عایق های گرم محسوب می شوند

– ضریب انتقال حرارت بسیار پایین و R-value بسیارخوب

– امکان سفارش عایق در ابعاد و چگالی های دلخواه (غیراستاندارد)

– امکان سفارش عایق به همراه پوشش های خارجی (جکتینگ) متنوع

– عایق های پشم سنگ علاوه بر عایق بودن در مقابل حرارت , عایق صوتی و ضد آتش نیز محسوب می شوند

– هزینه بسیار پایین تر نسبت به عایق های الاستومری , پلیمری و انواع فوم ها

– امکان استفاده آسان در ساختمان ها و بناها

– کاملا از مواد طبیعی ساخته می شوند ودر تولید آنها از مواد شیمیایی مانند رنگ ها واکریلیک استفاده نمی شود و مواد بکار رفته در آنها به راحتی قابل بازیافت می باشند

نمونه رشد گیاه در پشم سنگ

– پایداری خوب در طول زمان

– قابلیت تعویض و نوسازی آسان

لینک مطلب بالا اینجاست.



      

عایق پشم سنگ از نوین ترین مصالح ساختمانی

عایق پشم سنگ یا  Rock wool از جمله عایق های پشم معدنی می باشد که در طول قرن ها بصورت طبیعی ساخته می شده است. در گذشته ساکنان نواحی کوه های آتشفشانی از الیاف طبیعی پشم های معدنی که در نتیجه فعالیت ها آتشفشان ها بوجود می آمده درعایق کاری منازل خود استفاده می کردند. در هنگام فوران کوه های آتشفشان، وزش باد شدید بر روی گدازه های آتشفشانی باعث به وجود آمدن الیاف نرمی می شود که بسیار به پشم شبیه است.
بشر با الهام گرفتن از این پدیده طبیعی و با استفاده از انواع سنگ های آتشفشانی بازالت،عایق های پشم سنگ را بصورت صنعتی و به عنوان عایق حرارتی وعایق صوتی تولید کرد.عایق های پشم سنگ خام،پشم سنگ رولی،پشم سنگ پتویی،پشم سنگ تخته ایوپشم سنگ لوله ای نمونه های مدرن عایق های پشم معدنی هستند که در طبیعت درست میشوند.

از یک قرن پیش تولیدانواع پشم سنگبصورت صنعتی و با کنترل دانسیته آن آغاز شد و امکان استفاده ازپشم سنگبه عنوان یکعایق حرارتیو یکعایق صوتیفراهم شده است. (عایق پشم سنگاز دستهعایقهای دو منظور است که هم ازانتقال حرارتو هم ازانتقال صوتجلو گیری می کند)
بیش از صد سال است که در تمام نقاط دنیا از
پشم سنگدرعایق کاریساختمان ها استفاده می شود اما متاسفانه در ایران هنوز ازعایق پشم سنگدر ساختمان ها و برایعایق کاری صوتی و حرارتیوعایق ضد آتشاستفاده نمی شود.

لینک مطلب اینجاست.


 



      

ساختمان سازه

انواع ساختمان از لحاظ سازه

 

ساختمان‌های بتنی

ساختمان بتنی سازه‌ای است که در ساخت آن از بتن یا به طور معمول بتن آرمه (سیمان، شن، ماسه و پولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار) استفاده شده باشد. در ساختمان در صورت استفاده از بتن آرمه در قسمت ستون‌ها و شاه تیرها و پی، آن ساختمان یک سازه بتنی محسوب می‌شود.

 

ساختمان‌های فلزی

معمولا در ساخت ساختمان از قلز های گوناگونی استفاده میشود که ابتدایی ترین این استفاده در ساخت اسکلت اولیه ساختمان است.این کار پروسه زمان بر و پر خطریست که استحکام ساختمان را میتواند بیشتر کند.

 

ساختمان‌های بنایی

ساختمان بنایی به نوعی از سازه گفته می‌شود که در ساخت آن از واحدهای مستقل به صورت لایه‌ای استفاده می‌شود و در میان لایه‌ها از ملات استفاده می‌گردد.

معمولا در ساخت ساختمان های بنایی از مصالحی مانند آجر، سنگ (زمین‌شناسی)، سنگ مرمر، سنگ خارا، تراورتن، سنگ آهک،بلوک سیمانی،cast stone، بلوک شیشه‌ای، اندود گچ و سیمان و کاشی استفاده می‌شود.

گاهی سازه? بنایی به صورت خشکه‌چین (بدون ملات) نیز اجرا می‌شود و در این روش که ابتدایی‌ترین نوع سازه بنایی است فقط قطعات سنگ یا بلوک را روی همدیگر قرار می‌دهند البته این روش ساخت مقاومت کمی دارد و فقط برای ساختمان‌ها یا دیوارهای موقت یا کم‌ارزش به کار برده می‌شود

ساختمان‌های خشتی و گلی

ساختمان های ساخته شده از خشت را ساختمان های خشت و گل گفته میشود. که خشت معمولاً به اشکال و ضخامتهای مختلف می‌تواند تولید شود ولی مرسوم ترین آن شکل مربع به ضلع بیست سانتیمتر و به ضخامت 5 سانتی‌متر است. برای تولید خشت ابتدا گل را در قالب می‌ریزند. سپس در آفتاب خشک می‌کنند. به این خشت، خشت خام گفته می‌شود. خشت خام در برابر رطوبت از بین می‌رود به همین خاطر خشت را می‌پزند که در این صورت به آن آجر گفته می شود. فرایند پختن خشت در کوره آجرپزی که بدان داش گفته می‌شود انجام می‌شود.

 

ساختمان‌های چوبی

ساختمان ساخته شده از چوب را ساختمان چوبی گویند. در فرهنگ های مختلف برای ساخت خانه از الوارهای چوبی و آجر استفاده می شد. اما با گذر زمان، کما کان اعتبار و جذابیت خود را حفظ کرده است. چوب دوام بالایی دارد و بسیار سبک است. به راحتی می توان از آن به عنوان مصالح در ساختمان استفاده کرد و هر طور که صاحب خانه خواست با توجه به سلیقه او خانه را با چوب تزئین کرد.

 

ساختمان‌های ترکیبی

ممکن است ساختمانی از دو یا چند نوع از انواع فوق ساخته شود مانند ساختمان‌های فلزی-بتنی و یا فلزی-آجری و ... .


نوع ساختمان

ویژگی ها
بتنی

    1- ماده اصلی بتن( شن و ماسه)ارزان و قابل دسترس است.

    2- سازه‌های بتنی در مقابل شرایط محیطی سخت، مقاومتر از سازه‌های ساخته شده با مصالح دیگر هستند.

    3- به علت قابلیت شکل پذیری بالای بتن، امکان ساخت انواع سازه‌های بتنی نظیر پل، ستون و ... به اشکال مختلف میسر است.

    4- سازه‌های بتنی در مقابل حرارت زیاد ناشی از آتش سوزی بسیار مقاوم اند.

فلزی

1-     هزینه اجرایی بالا

2-     فاقد کیفیت در زمینه های تیم‌های مجرب،رنگ آمیزی و زنگ زدایی صحیح و ...

3-     اجرای زمان گیر

4-     گاها ایجاد مزاحمت و ترافیک در محل

بنایی

1-     ارزان قیمت

2-     نیاز به تکنولوژی پیشرفته ندارد

3-     قابل مکانیزه شدن نیست و باید توسط نیروی کارگر متخصص اجرا شود

4-     ساختمان‌های مصالح بنایی نسبت به ساختمان‌های چوبی عمر بیشتری دارند.

5-     در اقلیم‌هایی که تغییرات حرارتی یا رطوبت شدید دارند مصالح بنایی به سرعت فرسوده می‌شوند.

خشت و گلی

1-     عدم کلاف بندی بین دیوارهای جدا شونده در محل نعل درگاه‌ها

2-     به علت قطور بودن دیوارها و در مواردی پوشش‌های آنها عایق حرارتی و برودتی به وجود می‌آید.

3-     در مکان‌های مرطوب به سرعت رطوبت از طرف دیوارها به بالا سرایت می‌کند و باعث فرسودگی بنا می‌گردد.

4-     مقاومت چندانی در برابر زلزله ندارند.

چوبی

1-     ارزان قیمت

2-     د راثر رطوبت و حرارت بالاآسیب دیده و تخریب میشوند.

3-     عمر مفیدی کمی دارند.

4-     زیبا و بسیار متنوع ساخته میشوند.

ترکیبی

1-     نسبت به دیگر ساختمان ها قیمت بالاتر دارند

2-     چون به صورت همزمان از مصالح های متفاوتی استفاده میگردد استحکام بالاتری دارند

3-     قابلیت کوپل شدن با دیگر مصالح مدرن از جمله عایق ها،سقف های اماده و ... را دارند.

4-     نمای داخل و خارج ساختمان بسیار زیبا و متنوع ساخته میشود

در کشور ایران و شهرها بیشتر ساختمان های ترکیبی ساخته میشوند چرا که با توجه به نیاز های مشتریان و اقلیم منطقه شهرنشینی امکان استفاده از دیگر ساختمان ها وجود ندارد.علاوه بر این با توجه به بحث بهینه سازی ساختمان ها باید از مصالحی در ساختمان استفاده شود که از هدررفت انرژی تا حد امکان جلوگیری به عمل آید. مهمترین و بهترین مصالح جهت انجام بهینه سازی در ساختمان ها عایق ها هستند که امکان استفاده بهینه از آن ها در ساختمان های ترکیبی بیشتر وجود دارد.

منبع مطلب اینجاست.                    

.




      
   1   2      >